Connect with us

National

Vizita la București a Reprezentantului Special al Președinției-în-exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Lenk

Publicat

pe data de

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu l-a primit luni, 24 martie 2025, pe ambasadorul Thomas Lenk, Reprezentant Special al Președinției-în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană.

Ambasadorul Lenk a fost însoțit de șefa misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling.

Ministrul Emil Hurezeanu a prezentat poziția constantă și principială a României, de susținere a unei reglementări cuprinzătoare, pașnice și durabile a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său european.

Totodată, ministrul Hurezeanu a transmis că România apreciază abordarea echilibrată, responsabilă și constructivă a autorităților de la Chișinău asupra temelor complexe legate de reglementarea transnistreană, în special în contextul regional actual. A încurajat continuarea sprijinului important acordat de OSCE autorităților din Republica Moldova, în eforturile acestora de a menține un dialog tehnic cu Tiraspolul, cu scopul de a soluționa probleme care afectează direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Cu prilejul vizitei oficialilor OSCE la București au avut loc consultări cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca. În acest cadru, discuțiile s-au concentrat pe situația de securitate regională și impactul acesteia asupra Republicii Moldova, efectele crizei energetice din regiunea transnistreană și evoluțiile în dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului.

Advertisement

Diplomatul român a subliniat sprijinul important al Uniunii Europene pentru R. Moldova, inclusiv în domeniul energetic. A arătat că România urmărește cu atenție evoluțiile din regiunea transnistreană și a subliniat importanța libertății de mișcare, precum și a respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale în această regiune, inclusiv în ce privește întrunirea tuturor condițiilor pentru funcționarea corespunzătoare a instituțiilor de învățământ în limba română din regiune.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *