Peste 400 de instrumentiști și artiști lirici de la trei instituții muzicale de cultură din Germania și România, elevi de la două licee din ambele țări și o lucrare monumentală – Gurre-Lieder de Arnold Schönberg. Este modul spectaculos în care Filarmonica Banatul Timișoara deschide Stagiunea 2023-2024.
Cel mai amplu proiect din istoria Filarmonicii are loc în 28 și 29 septembrie 2023, de la ora 19:00, în Parcul Rozelor. Insituțiile implicate în realizarea grandiosului eveniment sunt:
Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara
Orchestra simfonică și Corul Teatrului Altenburg Gera
Corul Operei Naționale Române Timișoara
Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara
Corul de copii al Colegiului de Muzică Rutheneum Gera
Maestrul GABRIEL BEBEȘELEA (dirijor în rezidență în Stagiunea 2023- 2024 al Filarmonicii Banatul Timișoara) este dirijorul sub bagheta căruia se vor desfășura cele două concerte vocal-simfonice extraordinare.
„Una din cele mai impresionante lucrări create vreodată, Gurre-lieder, un oratoriu compus de cel care a schimbat pentru totdeauna muzica, Arnold Schönberg, e interpretat pentru prima oară la Timișoara și doar a doua oară în România. Această piesă implică o desfășurare de forțe ieșită din comun, lucru care face ca interpretarea acestei lucrări să devină de foarte multe ori un eveniment unic într-o generație. Tocmai de aceea, reunirea Filarmonicii Banatul, a Operei Naționale din Timișoara, a Operei din Gera și a liceelor de muzică din Timișoara și Gera simbolizează continuarea a ceea ce s-a început cu ocazia Zilelor Timișoarei în concertul Corului comunitar cu Beethoven Simfonia a IX-a, când sloganul din această lucrare emblematică a servit drept motto: «îmbrățișați-vă milioane!»”, a subliniat maestrul Gabriel Bebeșelea.
Dirijori asistenți: CRISTIAN SPĂTARU
DOMINIK TOMAS KOZŁOWSKI
ANA SPASOVSKA
Dirijori coruri: IOSIF TODEA, LAURA MARE, ALEXANDROS DIAMANTIS, CHRISTIAN K. FRANK, MARIA GYURIS
Soliști: MICHAELA KAUNE (Tove), RUXANDRA DONOSE (Waldtaube), ROY CORNELIUS SMITH (Waldemar), COSMIN IFRIM (Klaus Narr), BOGDAN BACIU (Bauer), JOHANNES SCHWÄRSKY (Narator)
Gurre-Lieder de Arnold Schönberg este cunoscută ca fiind lucrarea cu cea mai mare orchestrație a literaturii de specialitate și reunește teme precum dragostea, crima din gelozie, rebeliunea împotriva sorții și reconcilierea cu semenii și cu natura. În esență, este o poveste fascinantă de dragoste dintre regele Waldemar şi iubita lui, Tove, ucisă la ordinul reginei Helvig, în urma unui exces de gelozie.
Grandioasa lucrare are o durată de aproape două ore. A. Schönberg a început să o compună în 1900 și a reușit să o finalizeze abia 11 ani mai târziu. Inițial, a fost concepută ca un ciclu de lied-uri pentru soprană, tenor şi pian. În 1903, pe lângă cele nouă lead-uri, Schönberg a reușit să adauge preludiul, Cântecul turturelei şi părţile a doua şi a treia.
După alți șapte ani, a reușit să o finalizeze, capodopera cu influențe wagneriene și mahleriene, după aprecierile criticilor, cunoscându-și desăvârșirea în 1911.
Gurre-Lieder este construită pe versurile scriitorului danez Jens Peter Jacobsen și a fost tradusă în germană de Robert Franz Arnold. Lucrarea, ce atinge registre vocale și instrumentale remarcabile, a avut premiera la Viena, în 1913, și a fost un succes copleșitor pentru compozitor.
La ambele concerte vocal-simfonice extraordinare de la Timișoara intrarea este liberă.