În cadrul celei de-a noua sesiuni a Conferinței Statelor Părți la Convenția din 2005 privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, România a fost aleasă membru în Comitetul Interguvernamental al Convenției. Acest moment istoric reprezintă prima participare a României în calitate de membru al Comitetului de la ratificarea Convenției și marchează începutul unui mandat de patru ani (2023-2027) pentru a reprezenta grupul electoral est-european.
La lucrările reuniunii, derulată în perioada 6-8 iunie 2023, la Paris, țara noastră a fost reprezentată de Excelența Sa Ambasador Simona-Mirela Miculescu, domnul Gabriel Sarafian, delegat permanet adjunct (Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO), domnul Răzvan Junescu, ministru consilier (Ministerul Afacerilor Externe) și senatorul Vasile Dîncu, membru al Comisiei comune a Senatului și Camerei Deputaților din Parlamentul României pentru relația cu UNESCO, cu sprijinul punctului focal național din cadrul Ministerului Culturii, doamna Cristina Cotenescu.
Comitetul Interguvernamental acționează sub egida Conferinței Statelor Părți pentru a promova și a pune în aplicare Convenția. Este compus din 24 de state membre, reprezentând diferite regiuni ale lumii, și se întrunește anual pentru a se asigura că obiectivele Convenției rămân în acord cu evoluțiile globale.
România este o susținătoare a importanței poziționării culturii ca un bun public global, implicându-se activ în susținerea scopurilor Convenției. Într-o lume în continuă schimbare, accentul pe diversitatea expresiilor culturale, sprijinirea industriilor creative, valorificarea contribuției profesioniștilor din domeniul cultural și facilitarea echitabilă a schimburilor culturale internaționale sunt imperative pentru a construi o societate durabilă, echitabilă și justă.
România se angajează să contribuie activ și constructiv la misiunea Comitetului Interguvernamental și să promoveze valorile și obiectivele Convenției pe scena națională și internațională. În calitate de membru al Comitetului Interguvernamental, țara noastră se va concentra pe o serie de domenii prioritare, cum ar fi extinderea accesului la cultură – inclusiv în mediul digital, îmbogățirea educației prin intermediul artei și culturii, sprijinirea economiei creative și protejarea și promovarea patrimoniului cultural național. România pleacă permanent de la premisa că rolul culturii este esențial în promovarea coeziunii sociale, stimularea dialogului intercultural și consolidarea identității naționale și a sentimentului de mândrie al poporului român.