Aradul este aproape de a marca o premieră națională absolută în domeniul cardiologiei, prin coagularea unui centru, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, care să aibă integrate toate serviciile, inclusiv un serviciu complex de imagistică medicală. Datorită strategiei și investițiilor Consiliului Județean Arad, Cardiologia s-a dezvoltat într-un ritm fără precedent.
Președintele Iustin Cionca a înțeles încă de la preluarea mandatului că incidența bolilor cardiovasculare în județ impune o intervenție radicală în acest domeniu: ,,Am început prin preluarea Laboratorului de Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, am cumpărat un ecograf modern care permite diagnosticarea afecțiunile cardiace în stadiu incipient, am depus un proiect cu finanțare europeană pe Programul România-Ungaria pentru dezvoltarea secției de Cardiologie și am cumpărat din fonduri europene nerambursabile un angiograf cu ajutorul căruia se vor efectua și proceduri pentru tratarea arterelor periferice. Angiograful, care va sosi la Arad în 15 decembrie, va deservi Laboratorul de Cardiologie Intervențională, în regim ambulatoriu, într-un spațiu amenajat din fonduri alocate de Consiliul Județean Arad. În crearea acestei strategii de dezvoltare a cardiologiei arădene am ales să mă consult cu specialiști, iar pe această cale îi mulțumesc domnului dr. Cristian Dina, coordonatorul Laboratorului de Cardiologie, pentru că realizează performanțe și pune suflet aici, la Arad. Viețile salvate aici, faptul că arădenii nu au mai fost nevoiți să se trateze în alte județe, ci, dimpotrivă, Aradul a devenit un furnizor de servicii cardiologice pentru pacienții din alte județe, au demonstrat utilitatea fiecărui ban alocat și succesul fiecărei investiții”.
Medicul cardiolog Cristian Dina, coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională și unul dintre specialiștii reputați la nivel national, a subliniat faptul că în timp record, Cardiologia a întrecut orice altă secție, ca dinamică de dezvoltare: ,,Dacă în urmă cu trei ani de zile exista doar o secție de Cardiologie Clinică, care indiferent de calitatea personalului medical permitea o îngrijire doar la nivelul anilor ‘80, după aceea Spitalul Județean a preluat Laboratorul de Cardiologie Intervențională, iar începând de anul trecut am reușit să dezvoltăm garda pentru urgențele cardio-vasculare pentru infarctul acut.
În ce privește electrofiziologia cardiacă, procedura de achiziție a aparaturii este deja demarată și este aproape o certitudine venirea unui specialist de foarte bună calitate în acest domeniu, cu specialitatea de electrofiziologie cardiacă și cu doctoratul în acest domeniu făcute în străinătate. Dacă pe partea de intervenție cardio-vasculară sunt mai puțin de 20 de județe, care au cardiologie intervențională în sistem public, pe partea de electrofiziologie cardiacă există doar șase centre în România care au aceste servicii.
Faptul că Aradul va deveni al saptelea oraș din țară care va avea elecrtofiziologie cardiacă este extraordinar pentru că arădenii vor beneficia de niște servicii extrem de importante în ceea ce privește reducerea drastică a cazurilor de moarte subită cardiacă.
Îmi doresc la Arad dezvoltarea unui centru imagistic propriu de cardiologie, așa cum funcționează în toate țările civilizate, unde imagistica cardiologică nu se mai face de către radiologi care deservesc toate serviciile dintr-un spital, ci se realizează specific de către cardiologi. Acest drum a fost deschis deja de către dr. cardiolog Radu Lala, pe care îl felicit, și sper ca această inițiativă să se transforme dintr-un mugure de valoare într-o realitate complexă. Dacă acest lucru se va realiza în Arad, Aradul va marca o premieră națională. Va fi o premieră națională absolută pentru că eu nu am cunoștință de un centru, de un institut de boli cardiovasculare care să aibă integrate toate serviciile, inclusiv un serviciu complex de imagistică medicală”.
În cursul acestui an, medicul cardiolog Cristian Dina, a realizat la solicitarea președintelui Iustin Cionca, designul unui proiect care a fost depus și aprobat pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul prevede alocarea a aprox. 10 milioane și jumătate de euro cardiologiei arădene, din care cea mai importantă parte va fi destinată sectorului imagistic în cardiologie, prin achiziția unui RMN cardiac și a unui computer tomograf.