Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, francmasonii Marii Loje Regionale „Sever Frențiu” a României – Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, alături de cei din Marele Orient al României și al Centrului Sociologic Italian au celebrat un an de la dezvelirea primului Monument Masonic Centenar Român. Cu această ocazie au fost depuse și coroane la monumentul situat pe Calea Romanilor din Arad, în amintirea celor trei corifei ai Marii Uniri- Dr Ioan Suciu, Vasile Goldiș și Ștefan Cicio Pop.
Evenimentul aniversar a fost urmat de ciocnirea a câte unui pahar de șampanie în incinta mall-ului Atrium din Arad, unde, în perioada 20-24 noiembrie 2019, arădenii au avut ocazia să admire o expoziție inedită cuprinzând mai multe documente și obiecte despre masoneria arădeană, inclusiv atestarea documentară a masoneriei arădene din 1785.
„Scopul acestor deschideri, atât prin expunerea monumentului masonic în an centenar, cât și prin organizarea expoziției din mall, nu este altul decât acela de a sensibiliza opinia publică pentru a avea o abordare corectă asupra evenimentelor istorice petrecute și, de ce nu, de a educa și schimba mentalități”, au declarat reprezentanți ai Lojei.
***Simbolistica monumentului Masonic Centenar Român:
Monumentul Masonic Centenar Român, este modelat din metal şi piatră. Fiind alcătuit din 4 triunghiuri, unul la bază, orizontal şi trei triunghiuri verticale, împreună acestea realizează un complex architectural unic, cu o simbolistică masonică adânc înfiptă în tradiţiile, obiceiurile şi spiritualitatea poporului român, ridicat în memoria tuturor fraţilor noştrii deopotrivă martiri şi eroi.
Din cele mai vechi timpuri, triunghiul a fost interpretat prin mai multe simboluri: matematice, magice şi nu în ultimul rând ezoterice. Triunghiul reprezintă echilibrul, armonia, integritatea, înălţarea, iluminarea dar şi subiectivismul. Aristotel a apelat la această formă geometrică, ilustrând concepţia sa despre cele cinci elemente primordiale: foc, pământ, aer, apă şi eter.
Combinate între ele au un potenţial infinit şi reprezintă creativitatea divină. În cultura celtică, triunghiul este, de asemenea, prezent ca simbol ezoteric în vestitele noduri celtice. Simbolistica numărului trei este strîns corelată cu triunghiul.
Trei este generat din reuniunea numerelor unu şi doi, unu reprezentând forţa, iar doi – deschiderea, astfel cifra trei poate fi considerată o răbufnire a forţei ca o naştere a înţelepciunii autentice. Triunghiul este conectat cu trinitatea (Tatăl-Fiul-Sfântul Duh), naştere-moarte-viaţă, lumea cealaltă-lumea muritoare-lumea celesta, tata-mama-copilul, trecut-prezent-viitor, intelect-dragoste-putere, dragoste-adevar-înţelepciune, creaţie-distrugere-menţinere, luna în scădere-luna plină-luna în creştere, stadiile feminităţii: tînără-mamă-bătrînă).
De asemenea, triunghiul simbolizează munca – Glorie Muncii – activitatea ce îi uneşte pe oamenii care îşi folosesc la maximum abilităţile înnăscute, evoluţia spre cea mai înaltă treaptă a spiritualitaţii, împlinirea ţelurilor fundamentale.
Orientat cu vârful în sus, triunghiul reprezintă masculinitatea, fiind asociat cu energia constructivă (îndrăzneală, masculinitate, ambiţie, tatăl, focul ca putere ascendentă) in aceeasi ordine de idei, el arata si dorinta nestavilita a omului, de elevare spirituala, de unire pe verticala cu Marele Arhitect al Universului, adica Dumnezeu.
Triunghiul cu vârful în jos simbolizează femeia, puterea spirituală a femeii, divinitatea cu toată graţia sa, undele selenare, curgerea, TATĂL-FIUL-DUHUL SFÂNT, totodata el Il reprezinta si pe Dumnezeu atotputernic care prin Cuvantul intrupat, incearca readucerea lui Adam cel cazut, ADAM HA RISHON cel universal in sanul Sau prin dorinta lui de iluminare el tinde catre ADAM KADMON.
Referindu-se la simbolistica mai sus menţionaţă, autorul a creat această operă de artă în anul centenarului Marii Uniri 2018, combinând ezoterismul masonic cu elemente ce contin un puternic mesaj istoric, patriotic, unionist.
Principatele Române: Transilvania, Moldova şi Ţara Românească sunt reprezentate prin cele trei triunghiuri simbolizând forţa, masculinitatea, îndrăzneala şi acţiunea, elemente indispensabile creării premiselor înfăptuirii Marii Uniri. În altă ordine de idei, cele trei triunghiuri îi reprezintă pe cei trei iluştri fraţi, corifei ai Marii Uniri din Arad: Dr. Ioan Suciu, Ştefan Cicio-Pop şi Vasile Goldiş.
Al patrulea triunghi de la baza edificiului şi care uneşte cele trei triunghiuri deschise pe verticală (simbolizând corifeii Marii Uniri dar şi cele trei Principate), reprezintă dezideratul comun al iluştrilor nostri fraţi masoni: Marea Unire a Principatelor române, Renașterea identității naționale a poporului român într-un singur stat unitar independent și indivizibil – România Mare – la 318 ani distanţă de prima unire a principatelor române, sub Mihai Viteazul.
Suprapunerea celor două elemente geometrice, unul din piatra iar celalalt din metal, dau naştere la baza edificiului, dar departe de privirea ochiului profan a SIGILIULUI LUI SOLOMON-HEXAGRAMA.
Hexagrama, ca simbol ezoteric, este cunoscută drept cel mai vechi şi puternic simbol, alături de cruce. Cele două triunghiuri care alcătuiesc hexagrama, în funcţie de orientarea lor – cu vârful în sus sau în jos – sunt încărcate de elementele simbolistice arătate mai sus, dar reprezintă şi ridicarea omului pe verticală din punct de vedere spiritual, ajutat fiind de bolţile ocrotitoare ale divinităţii.
Autorul a fost inspirat în opera sa, de complexitatea şi puterea simbolică a piramidei şi a efectului acesteia. Edificiul monumental ofera privitorului iniţiat asemuirea deschiderii celor trei triunghiuri, cu o coroană (simbol al regalităţii, supremaţiei, dreptăţii) sau cu o floare de crin (simbol al purităţii, inocenţei, deschiderii, evoluţiei spirituale).
Amprenta hexagramei edificiului la sol, prin cele şase colţuri ale sale, reprezintă în conceptia Marii Loji Regionale ,,Sever Frențiu” a României, cele şase mari personalităţi ale Marii Uniri: Alexandru Vaida-Voievod, Patriarhul Miron Cristea, Ștefan Cicio-Pop, Vasile Goldiș, Dr. Ioan Suciu și Iuliu Hossu.
Citește și:
Expoziție inedită în Atrium Mall! Ai ocazia să afli detalii despre MASONERIA arădeană (GALERIE FOTO)