• DOLIU în lumea cinematografiei! Un actor celebru a murit după o luptă grea cu boala cruntă: „A plecat râzând”
 • NEWS ALERT/ Accident rutier în Micălaca (FOTO)
 • Mai puțin de 2 săptămâni până la startul concursului „Șapte Fortărețe“ – Cupa Ardealului 2019 etapa a V-a
 • O arădeancă a dispărut de la domiciliu. Ați văzut-o? (FOTO)
 • Atestarea produselor tradiționale se poate obține și online
 • Ministerul Agriculturii anunță lansarea sesiunii de depunere a Cererilor de FINANȚARE pentru investiții în sectorul POMICOL
 • Sfânta Liturghie Arhierească în ziua de praznic la Mănăstirea Hodoș-Bodrog a fost oficiată de doi ierarhi (FOTO)
 • Au fost răsplătiți cu ropote de aplauze la toate concertele din țară, iar DISEARĂ vor cânta pentru ARĂDENI
 • NEWS ALERT/ Tragedie într-o localitate din Arad. O femeie a căzut într-o fântână
 • Incendiu puternic într-un spital din vestul țării
 • UPDATE/ Accident MORTAL în Arad, pe DN7: copilul de 6 ani a DECEDAT (FOTO)
 • Polițiștii locali la datorie de Zilele Aradului
 • Muncitorii au sunat de URGENȚĂ la 112! Proiectile descoperite lângă linia de cale ferată
 • Guvernul României a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic
 • Amenzi de peste 6 MILIOANE de lei aplicate de Inspecția Muncii angajatorilor care „au călcat pe bec”
 • 453 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
 • MFP stabilește regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșisului
 • Polițiștii arădeni, la datorie și de Sărbătoarea Sf. Maria
 • O nouă zi de instabilitate atmosferică în România
 • Două seisme în România, în ultimele 24 de ore
 • Migrația forței de muncă străină, tot mai activă. Peste 8.000 de avize emise în doar câteva luni

  De în Comunicate de presă Locale Naționale Știri share share share share share share share share share share share share share share share share share share
  Imagine cu rol ilustrativ

  Polițiștii de imigrări au emis în perioada ianuarie-mai a.c., 8749 de avize de angajare din contingentul aprobat pentru anul 2019. Dintre acestea, 7649 au fost emise pentru lucrători permamenți, 695 pentru detașați, 234 pentru ICT, 116 pentru înalți calificați. Cei mai mulți străini sunt din Vietnam, Moldova, Turcia, Nepal și au optat pentru municipiul București și județele Constanța, Ilfov, Brașov și Timiș.

  Tendința de creștere a numărului avizelor de muncă emise cetățenilor străini a continuat în mod exponențial, în fiecare lună, de la începutul acestui an.

  Astfel, în primele cinci luni ale anului curent, Inspectoratul General pentru Imigrări a gestionat 10497 de  cereri pentru emiterea avizelor în vederea angajării în muncă sau detașării cetățenilor străini în România. Dintre aceste 8749 au fost soluționate pozitiv, 332 au fost respinse, iar 1426 sunt în curs de soluționare.

  În perioada de referință au fost emise 8749 de avize pentru angajarea în muncă, reprezentând 43,7 % din contingentul aprobat pentru anul 2019. Dintre acestea, 7649 au fost emise pentru lucrători permamenți, 695 pentru detașați, 234 pentru ICT, 116 pentru înalți calificați.

  Cele mai multe avize solicitate de către angajatori sunt pentru lucrătorii permanenți sau detașați în sectoare de activitate din domeniul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, restaurante, comerț, construcții de nave și structuri plutitoare etc.

  Se remarcă și faptul că România devine atractivă și pentru imigranții cu înaltă calificare din țări terțe, posesori de Carte albastră a UE. Cartea albastră a UE reprezintă permisul de ședere temporară  ce urmărește să încurajeze imigrarea specialiștilor cu înaltă calificare din țările terțe pentru a răspunde cererii de lucrători calificați în Uniunea Europeană. 

  Din punct de vedere geografic, cele mai multe avize au fost emise de către structurile de imigrări din municipiul București (2667) și județele Constanța (999), Ilfov (912), Brașov (505) și Timiș (355).  De asemenea, străinii care aleg să muncească, în țara noastră, sunt în general din Vietnam, Moldova, Nepal și Turcia.

  ***

  Conform prevederile Hotărârii Guvernului nr.34 din 30 ianuarie 2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019 a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători.

  Străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare/detașare obținut de angajatori în condițiile O.G. nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

  Avizul de angajare se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite atât condiţiile generale, cât şi cele specifice, în funcţie de tipul de lucrător.

  Prin excepție, nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrare în muncă pe teritoriul României a unor categorii de cetățeni străini, conform art.3, alin.2 lit. a)-n), din actul normativ mai sus menționat. Printre acestea se regăsesc străinii al căror acces liber pe piaţa muncii din România este stabilit prin tratate încheiate de România cu alte state, titulari ai dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României, precum și ai dreptului de şedere temporară pentru reîntregirea familiei în calitate de membri de familie ai unui cetăţean român sau care au dobândit o formă de protecţie în România.

  De asemenea, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

  Gazeta Locală vă oferă, integral, conținutul comunicatului de presă, așa cum a fost transmis de către instituția/organizația/persoana publică emitentă și nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile publicate. Gazeta locală își rezervă dreptul de a selecta publicarea comunicatelor și de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

  Lasă un comentariu

  Lasă un răspuns

    Înscrie-te  
  Notificarea de la
  Postări recomandate