• BREAKING NEWS/ Biciclist LOVIT pe o trecere de pietoni din Aradul Nou (FOTO)
 • NEWS ALERT/ S-a decis soarta guvernului Dăncilă! Iată rezultatul votului pentru moţiunea de cenzură
 • Acordând corect primul ajutor poți salva vieți. Tu știi ce-ai de făcut? (VIDEO)
 • Un bărbat din Ineu a plecat de acasă și nu s-a mai întors. L-ați văzut? (FOTO)
 • Operator economic, sancționat de polițiștii locali din Arad pentru că își desfășura activiatatea fără autorizații
 • Trei cetăţeni străini, descoperiți cu autospeciala cu termoviziune în vestul țării (VIDEO)
 • Un bărbat din Vaslui s-a ales cu două dosare penale în câteva ore! A fost evacuat din locuința sa din Micălaca pentru că și-a agresat iubita, după care s-a întors înapoi
 • COD GALBEN de furtuni în aproape toată țara. Vezi HARTA zonelor vizate
 • Accident GRAV pe un DN între o dubă a CNAIR și un autoturism: Trei echipaje SMURD, elicopterul și două ambulanțe au intervenit de urgență (FOTO)
 • „UVVG Arad îmi este de folos pentru viitorul profesional şi parcursul meu în viaţă”
 • VIDEO/ Acțiune de amploare în vestul țării: Interlopi arestați direct de pe stradă
 • NEWS ALERT/ Pericol de TORNADĂ în vestul țării. Fenomen neobișnuit surprins de oameni (FOTO + VIDEO)
 • NEWS ALERT/ Cod PORTOCALIU de vreme extremă în Arad. Vezi zonele vizate
 • Emoții și aplauze la prima ediție a Festivalului coral „Lumină Lină” (VIDEO)
 • NEWS ALERT/ Cod PORTOCALIU în Arad și în alte șase județe din vestul țării: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vijelie
 • Poz(n)a zilei…Un altfel de tramvai circulă nestingherit prin Arad. Lumea i-a văzut „fundul“
 • Coincidență? Mașina unui profesor universitar din vestul țării a ars ca o torță, în plină sesiune (FOTO)
 • VIDEO/ Impact devastator între un tanc și un autoturism. Mașina a fost distrusă total
 • O nouă informare METEO! Peste 30 de județe sub avertizare de ploi torențiale și vijelii
 • Participare românească la International Paris Air Show – Le Bourget 2019
 • Migrația forței de muncă străină, tot mai activă. Peste 8.000 de avize emise în doar câteva luni

  De în Comunicate de presă Locale Naționale Știri share share share share share share share share share share share share share share share share share share
  Imagine cu rol ilustrativ

  Polițiștii de imigrări au emis în perioada ianuarie-mai a.c., 8749 de avize de angajare din contingentul aprobat pentru anul 2019. Dintre acestea, 7649 au fost emise pentru lucrători permamenți, 695 pentru detașați, 234 pentru ICT, 116 pentru înalți calificați. Cei mai mulți străini sunt din Vietnam, Moldova, Turcia, Nepal și au optat pentru municipiul București și județele Constanța, Ilfov, Brașov și Timiș.

  Tendința de creștere a numărului avizelor de muncă emise cetățenilor străini a continuat în mod exponențial, în fiecare lună, de la începutul acestui an.

  Astfel, în primele cinci luni ale anului curent, Inspectoratul General pentru Imigrări a gestionat 10497 de  cereri pentru emiterea avizelor în vederea angajării în muncă sau detașării cetățenilor străini în România. Dintre aceste 8749 au fost soluționate pozitiv, 332 au fost respinse, iar 1426 sunt în curs de soluționare.

  În perioada de referință au fost emise 8749 de avize pentru angajarea în muncă, reprezentând 43,7 % din contingentul aprobat pentru anul 2019. Dintre acestea, 7649 au fost emise pentru lucrători permamenți, 695 pentru detașați, 234 pentru ICT, 116 pentru înalți calificați.

  Cele mai multe avize solicitate de către angajatori sunt pentru lucrătorii permanenți sau detașați în sectoare de activitate din domeniul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, restaurante, comerț, construcții de nave și structuri plutitoare etc.

  Se remarcă și faptul că România devine atractivă și pentru imigranții cu înaltă calificare din țări terțe, posesori de Carte albastră a UE. Cartea albastră a UE reprezintă permisul de ședere temporară  ce urmărește să încurajeze imigrarea specialiștilor cu înaltă calificare din țările terțe pentru a răspunde cererii de lucrători calificați în Uniunea Europeană. 

  Din punct de vedere geografic, cele mai multe avize au fost emise de către structurile de imigrări din municipiul București (2667) și județele Constanța (999), Ilfov (912), Brașov (505) și Timiș (355).  De asemenea, străinii care aleg să muncească, în țara noastră, sunt în general din Vietnam, Moldova, Nepal și Turcia.

  ***

  Conform prevederile Hotărârii Guvernului nr.34 din 30 ianuarie 2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019 a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători.

  Străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare/detașare obținut de angajatori în condițiile O.G. nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

  Avizul de angajare se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite atât condiţiile generale, cât şi cele specifice, în funcţie de tipul de lucrător.

  Prin excepție, nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrare în muncă pe teritoriul României a unor categorii de cetățeni străini, conform art.3, alin.2 lit. a)-n), din actul normativ mai sus menționat. Printre acestea se regăsesc străinii al căror acces liber pe piaţa muncii din România este stabilit prin tratate încheiate de România cu alte state, titulari ai dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României, precum și ai dreptului de şedere temporară pentru reîntregirea familiei în calitate de membri de familie ai unui cetăţean român sau care au dobândit o formă de protecţie în România.

  De asemenea, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

  Gazeta Locală vă oferă, integral, conținutul comunicatului de presă, așa cum a fost transmis de către instituția/organizația/persoana publică emitentă și nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile publicate. Gazeta locală își rezervă dreptul de a selecta publicarea comunicatelor și de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

  Lasă un comentariu

  Lasă un răspuns

    Înscrie-te  
  Notificarea de la
  Postări recomandate