Pentru o mai bună întreținere a organismului este important să cunoști importanța fiecărei substanțe din produsele alimentare (proteine, grăsimi, săruri minerale, zaharuri și vitamine), dar și modul în care acestea pot fi folosite pentru o alimentație completă.
Proteinele sau substanțele albuminoide au rolul de a forma și regenera țesuturile din organism, asigură creșterea copiilor și întăresc rezistența împotriva bolilor infecțioase. Acestea se găsesc în: lapte, brânză, ouă, pește, carne, paste făinoase, varză, cartofi, legume uscate (mazăre, fasole, linte) și, în cantități mai mici, în legume și fructe.
Grăsimile sunt izvorul principal de energie și se găsesc în: ouă, lapte, unt, frișcă, smântână, slănină, untură, uleiuri vegetale etc.
Sărururile minerale au un rol important în îndeplinirea diferitelor funcții ale organismului și se găsesc în cantități mai mari în legume și fructe (mai ales în nuci), precum și în pește, ficat, icre, lapte, pâine integrală, gălbenuș de ou și sare.
Glucidele (zaharurile) furnizează energie și căldură corpului, găsindu-se în: zahăr, miere, pâine și produse făinoase, fructe (mere, pere, struguri) și legume (morcovi, dovlecei).
Vitaminele sunt substanțe de mare valoare pentru buna funcționare a organismului. De aceea, trebuie să știi care sunt cele mai importante și din ce alimente se pot lua în cantități mai mari, pentru a ști cum trebuie alcătuit un meniu care să le cuprindă pe toate:
- Vitamina A mărește rezistența organismului față de bolile infecțioase și se regăsește în: lapte și preparate din lapte, ficat, ouă, morcovi, roșii, sfeclă, ardei grași, spanac, ștevie, salată verde, pătrunjel, mărar, ridichi. Această vitamină se administrează copiilor în creștere;
- Vitamina B1 are un rol extrem de important în buna funcționare a sistemului nervos, precum și la producerea globulelor roșii, găsindu-se în legumele uscate (mazăre, linte, fasole), dar și în pâine neagră, fructe uscate, pește;
- Vitamina C mărește rezistența la îmbolnăvire și grăbește vindecarea rănilor. Este prezentă în: roșii, ardei grași, spanac, varză, ceapă verde, salată verde, căpșune, mere, lămâi și portocale;
- Vitamina D contribuie la creșterea normală a sistemului osos și se găsește în alimente ca: laptele, untul, smântâna, frișca, ouăle;
- Vitamina E ajută la o bună funcționare a glandelor și se găsește în cantități mai mari în: uleiurile minerale, legume, verdețuri, paste făinoase și pâine.
Recomandare: în alimentația zilnică să se folosească cât mai multe legume crude, sub formă de salate, având în vedere că ele conțin cele mai multe vitamine.