PREȚURILE producţiei industriale AU CRESCUT cu 6,3% față de anul trecut. Legumele şi conservele de legume sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult

De în Comunicate de presă Naționale Știri share share share share share share share share share share share share share share share share share share

Institutul Național de Statistică a publicat astăzi evoluția prețurilor producției industriale în luna octombrie 2018.

Potrivit comunicatului emis de instituție, în luna octombrie 2018, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 1,1% faţă de luna septembrie 2018. Comparativ cu luna octombrie a anului 2017, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 6,3%.

Concret, legumele şi conservele de legume sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în octombrie faţă de septembrie 2018, dar şi raportat la decembrie 2017.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor produselor/serviciilor industriale fabricate şi livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă (denumită perioadă curentă) faţă de o perioadă anterioară (denumită perioadă de bază sau de referinţă).
Sfera de cuprindere a indicelui preţurilor producţiei industriale este reprezentată de ansamblul produselor fabricate şi comercializate (la intern şi/sau export) de către operatorii economici a căror activitate principală se înscrie în cadrul diviziunilor CAEN Rev.2: 05 ÷ 36.
Indicele preţurilor producţiei industriale este calculat conform cerinţelor şi standardelor Regulamentului Consiliului CE nr.1165/1998, amendat prin Regulamentul CE nr.1158/2005 cu privire la statisticile pe termen scurt Preţurile colectate sunt preţuri de producător, nu includ TVA şi alte taxe pe produs.Preţurile sunt colectate de la aproximativ 1800 de operatori economici, selectaţi în funcţie de cifra de afaceri raportată în cadrul cercetării statistice Ancheta Structurală în întreprinderi realizată în perioada aferentă anului de bază (2015). Gradul de acoperire obţinut este cuprins între 70% şi 100% din cifra de afaceri aferentă fiecărei clase CAEN Rev. 2.
Colectarea se realizează o dată pe lună şi constă în înregistrarea preţurilor la nivel de sortiment, considerat reprezentativ de către fiecare operator economic inclus în eşantion.
Indicele se calculează prin agregarea indicilor individuali la nivel de produs/operator economic, produs PRODROM, clasă CAEN Rev. 2, diviziune CAEN Rev. 2, secţiuni CAEN Rev. 2 şi total industrie.
Ponderile utilizate pentru calculul indicilor preţurilor producţiei industriale sunt stabilite separat pe destinaţii (piaţa internă sau piaţa externă). Valorile de ponderare pentru toate nivelurile de agregare s-au determinat din Ancheta Structurală în întreprinderi (ASA) realizată în perioada aferentă anului de bază (2015).
Calculul indicilor de preţ faţă de luna precedentă sau faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pornind de la indicii de preţ cu bază fixă (anul 2015=100), se realizează astfel:
– Indicii de preţ faţă de luna precedentă: prin împărţirea indicelui cu bază fixă (anul 2015=100) al lunii respective la indicele cu bază fixă (anul 2015=100) al lunii precedente, înmulţit cu 100;
– Indicii de preţ faţă de luna corespunzătoare din anul precedent: prin împărţirea indicelui cu bază fixă (anul 2015=100) al unei anumite luni din anul respectiv la indicele cu bază fixă (anul 2015=100) al aceleiaşi luni din anul precedent, înmulţit cu 100.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

  Înscrie-te  
Notificarea de la
Postări recomandate