Proiectul de propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului Fiscal a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere și vine în ajutorul persoanelor juridice care înființează creșe și/sau grădinițe pentru copiii angajaților proprii sau care plătesc pentru plasarea acestor copii în creșe și/sau grădinițe private sau de stat. Ajutorul constă în deducerea sumelor plătite din sumele de plată la Bugetul de Stat (sub formă de impozit pe profit, impozit pe veniturile din salarii, TVA, accize) în luna sau trimestrul în care acestea sunt cheltuite, în limita unui plafon de 1.500 lei/lună.
Iată un exemplu de calcul oferit de inițiatorii propunerii:
Același proiect legislativ vizează și acordarea de facilități fiscale persoanelor juridice care intenționează să sprijine sistemul de învățământ dual universitar. În acest sens, aceștia au dreptul să deducă cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual universitar, potrivit reglementărilor din domeniul educației naționale.
Beneficiarii măsurii sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, persoane fizice independente și alți contribuabili care determină venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, și intenționează să sprijine sistemul de învățământ dual universitar, precum și/sau învățământul profesional, inclusiv învățământul tehnic.
În expunerea de motive, inițiatorii propunerii au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește scăderea natalității din România, precum și a migrației masive după aderarea la Uniunea Europeană. Ca urmare, a apărut lipsa forței de muncă, în special a celei calificate.
***
Învățământul dual se adresează elevilor care au absolvit învăţământul obligatoriu, pentru a obţine competenţele necesare pentru intrarea pe piaţa muncii, oferindu-le astfel o rută alternativă de formare. Într-un fel se aseamănă cu şcolile postliceale care formează profesionişti special pentru piaţa muncii, numai că în loc de o diplomă de absolvire a 12 clase, trebuie să dai dovada absovirii celor 10 clase obligatorii.
Practic, învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare. De asemenea, la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare.