„Monumentul Marii Uniri de la 1918“, lucrare realizată de sculptorul Florin Codre, în baza unei comenzi venite din partea Ministerului Culturii, în valoare de 10 milioane de lei, nu a ajuns nici astăzi la Arad.
Administrația locală decisese inițial, în luna aprilie 2018, ca monumentul să fie amplasat, în anul Centenarului, pe terenul situat între clădirea Consiliului Judeţean şi Casa De Cultură a Sindicatelor. Întrucât artistul nu a fost de acord cu amplasarea monumentului pe locul ales de autoritățile locale, lucrarea nu a fost recepționată nici în zi de astăzi.
În aceste condiții, deoarece municipalitatea arădeană și-a dorit ca ziua de 1 decembrie să fie sărbătorită și prin inaugurarea unui monument simbol în acest sens, aceasta a găsit o soluție alternativă, mai exact o colaborare între Primăria Municipiului Arad și Colegiul de Arte ,,Sabin Drăgoi”:
„Școala noastră este unicul liceu vocațional cu profil artistic din Arad și ca atare misiunea pe care ne-am asumat-o este aceea de a dezvolta permanent talentul elevilor, pregătind viitori artiști, dar și o masă civilizată de tineri care să aibă nu doar bune abilități artistice, ci și de comunicare și relaționare. Anul Centenar 2018 reprezintă pentru noi împlinirea a 60 de ani de când existăm ca școală; în acest sens ne-am dorit ca elevii noștri să-și lase amprenta asupra vieții culturale a Aradului, să demonstrăm că Aradul se poate mândri cu o adevărată școală de artă, implicată în viața artistică și culturală a orașului. Stau mărturie în acest sens numeroasele premii și distincții obținute la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale de specialitate, precum și implicare în diversele proiecte ale comunității locale“, declara Dorina Trandafir, director al Colegiului de Arte ,,Sabin Drăgoi”, în data de 31.10.2018, pentru Gazeta Locală, printr-un răspuns formulat solicitării noastre în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
„În urma solicitărilor venite din partea colectivului de profesori și elevi de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi, prin rectificare a bugetului local s-a alocat suma necesară în vederea realizării unui grup statuar, rezultat în urma unui concurs ce a avut loc în cadrul colegiului“, transmiteau reprezentanți ai Primăriei Municipiului Arad, ca răspuns la solicitarea redacției Gazetei Locale. „Elevii nu au primit premii în bani, sumele alocate fiind utilizate exclusiv pentru realizarea grupului statuar“, au mai adăugat aceștia.
Pentru marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire, Primăria Municipiului Arad și Colegiului de Arte ,,Sabin Drăgoi” au colaborat pentru demararea procedurilor în vederea realizării unei lucrări de artă tridimensională ,,ARAD 1918″, care va fi inaugurată în data de 30 noiembrie 2018.
„Împreună cu Primăria Municipiului Arad am demarat un concurs de idei pentru realizarea unui grup statuar dedicat Unirii – intitulat Arad 1918, lansat în luna iulie 2018 cu ocazia festivităților prilejuite la încheierea anului școlar 2017-2018. La concurs au participat 30 de elevi care au realizat machete și desene. În urma jurizării lucrărilor au fost selectați 15 elevi, ale căror idei au fost coagulate de către trei profesori de specialitate într-o singură lucrare unică, alcătuită din trei elemente metalice de 3,50m. Cei trei profesori, artiști și designeri profesioniști au fost cei care au coordonat munca elevilor pentru materializarea ideilor într-un grup statuar. Nu au fost uitați nici ceilalți 15 elevi participanți la concurs, astfel că machetele și desenele lor vor face parte dintr-o expoziție organizată pe holurile Primăriei Municipiului Arad“, a explicat Dorina Trandafir.
Joi, 15 noiembrie 2018, Primăria Municipiului Arad anunța că un grup de 16 elevi, care au făcut parte din echipa acestui proiect, împreună cu dascălii care i-au coordonat, au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, machetele pe care le-au realizat și au explicat ei înșiși cum s-au coagulat ideile lor într-o formă unitară.
Înainte de prezentarea machetei, primăria transmitea că grupul statuar „Arad 1918” va fi amplasat în scuarul din proximitatea fostului cinematograf Dacia, iar, ulterior, în zona respectivă, se vor reamenaja spaţiile verzi şi aleile pietonale, se va amplasa mobilier urban destinat staționării, astfel încât zona respectivă să devină un spațiu adecvat contemplării si relaxării.
„Cuvântul Dacia, în Arad, este legat de fostul cinematograf omonim, acesta este unul dintre argumentele pentru care a fost ales amplasamentul grupului statuar în acest loc. În plus locaţia a dat şi posibilitatea înălţimii optime pentru amplasarea acestei lucrări de artă tridimensională. Scuarul va primi la final denumirea <<Dacia>>. S-au depus toate eforturile pentru ca Guvernul României să îşi îndeplinească obiectivul faţă de Anul Centenar şi faţă de Arad. Am făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil pentru ca Monumentul Marii Uniri să fie instalat la Arad. În ultimii 3 ani, în loc de colaborare şi intenţie pozitivă din partea guvernului şi a partidelor care susţin guvernarea, a fost vorba mai degrabă despre lupte locale. În acest context, Primăria Municipiului Arad a organizat un concurs, pentru realizarea unui grup statuar. Mulţumesc profesorilor şi elevilor de la Colegiul de Arte ,,Sabin Drăgoi” din Arad pentru implicare şi seriozitate. A fost un concurs între tinerii artişti care vă vor spune ei înşişi cum a prins contur proiectul lor. În 15 noiembrie intenţionăm să aducem aceşti tineri minunaţi în faţa dvs., iar cu această ocazie vom prezenta şi machetele. În mai puţin de un an de zile administraţia locală reuşeşte să amplaseze acest grup statuar, ceea ce arată faptul că atunci când există voinţă, lucrurile sunt realizabile. În data de 30 noiembrie este programată inaugurarea. Va fi un eveniment deosebit la care vor participa reprezentanţi ai tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Arad, cu delegaţi îmbrăcaţi în port popular. În aceeaşi zi ne propunem să realizăm în faţa Primăriei trei cercuri, simbolizând unirea celor trei provincii româneşti”, a transmis, potrivit unui comunicat, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, în data de 7 noiembrie 2018.
„Acesta este un demers al comunității arădene, reprezentată de Primăria Municipiului Arad, prin care marcăm cei 100 de ani de la Marea Unire și încercăm să arătăm forța și importanța Aradului în acei ani. Din păcate, în cei 28 de ani care s-au scurs de la Revoluția din decembrie 1989, toate guvernele României, de atunci până în ziua de astăzi, nu au reușit să realizeze, în orașul nostru, un monument-simbol al Marii Uniri. Într-o astfel de situație, administrația arăderană a incercat să atingă, măcar parțial, acest deziderat al arădenilor. Mulțumiri publice și îndrumătorilor, și tinerei generații, pentru implicarea în acest demers. Sper ca tot acești tineri să fie implicați și în realizarea proiectului mai amplu, atât de mult amânat și așteptat de către arădeni“, a afirmat în data de 15 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, vice-primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.
Vă reamintim că „Monumentul Marii Uniri de la 1918“ i-a creat mari probleme scluptorului Florin Codre, deoarece, în 2013, Ministerul Culturii i-a deschis un proces civil, pentru a-l obliga să livreze lucrarea sau să restituie banii, iar anul următor, când a intrat în atenția DNA, acesta anunțase că lucrarea a ajuns în sfârșit adusă din China. Potrivit EVZ.ro, artistul susținea că a expediat lucrarea la Primăria Municipiului Arad, dar administrația a refuzat să o preia, astfel că s-a întors la el.
„De doi ani, lucrarea e la mine într-o grădină, sub o prelată”, a mai declarat Florin Codre, pentru EVZ, în toamna anului trecut.
Revenim cu amănunte!
Surse: EVZ.ro, Realitatea.net, comunicate de presă Primăria Municipiului Arad/Consiliul Județean Arad, raspunsul adreselor formulate în baza legii 544 (Primăria Muncipiului Arad și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi“ Arad)