Una dintre cele mai mari telenovele fiscale a guvernărilor PSD-ALDE, aplicarea split TVA, este invalidată de Comisia Europeană deoarece este contrară Directivei UE privind TVA şi libertatea furnizării de servicii. În caz contrar, România riscă procedura de infringement. Această decizie vine la capătul unei perioade de proteste din partea mediului economic, de repetate modificări legislative ale acestei măsuri şi pe fondul unui nivel extrem de redus de conformare voluntară a firmelor.
Din păcate, split TVA se înscrie într-o serie nesfârşită de agresiuni la adresa mediului privat pe care guvernul PSD-ALDE le pune în operă cu precizie de ceasornic. Zi de zi Ministerul Finanţelor Publice se laudă că economia României „duduie“, în vreme ce toate previziunile oficiale indică o încetinire a ritmului de creştere economică. În plus, Comisia Europeană estimează că ţara noastră nu va putea respecta ţinta de 3% a deficitului bugetar din cauza creşterii salariilor în sectorul public şi a pensiilor. Cu siguranţă, ministrul Eugen Orlando Teodorovici va face posibilă respectarea ţintei de deficit tăind orice leu de la investiţiile publice şi ajustând „din pix“ cifrele. Însă, în faţa realităţii, orice „contabilitate creativă“ ar pregăti Ministerul Finanţelor Publice tot „fake news“ se va numi.
Economia României a mai „duduit“ şi pe vremea când actualul lider al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se afla la cârma guvernării. Ne amintim că acesta a pârjolit bugetul public în timpul campaniei electorale din 2008, ignorând total criza economică anunţată şi care avea să producă efecte uriaşe în România. De aceea, actualul Ministru al Finanţelor Publice nu trebuie să apeleze la manuale de istorie, ci doar la propria memorie pentru a înţelege pericolul uriaş la care sunt expuşi românii.
Creşterea bunăstării „pe datorie“, fie că e vorba de bani publici sau de credite de nevoi personale, se va traduce prin condamnarea la sărăcie pe termen mediu şi lung. Astfel, în lipsa unei creşteri economice sustenabile şi nu bazată pe consumul bunurilor din import, ţara noastră nu va avea banii necesari pentru a finanţa proiectele mari de infrastructură care să îi asigure dezvoltarea!