Roxana Bojariu, șefa secției de Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, declară că toamna nu va mai continua pentru mult timp și va fi înlocuită de o iarnă grea:
Roxana spune că amplitudinea acestor fenomene este ieșită din comun, și nu e vorba doar de România, ci peste tot în Europa și în lume: „Ați văzut ce se întâmplă în Italia, ce se întâmplă în vestul Europei. De fapt, lucrurile se leagă, pentru că acest transport de aer foarte rece dinspre nord spre latitudinile mai joase a împins aerul cald dinspre
latitudinile mai joase spre noi“.
Este destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, ce pot ajunge până în jurul valorii de 30 grade Celsius. Astfel de temperaturi extreme s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994 sau 2004.
„Și practic avem această vreme foarte caldă ca o altă fațetă a vremii reci și cu fenomene meteo extreme din Europa de Vest, dar nu numai, În întreaga lume avem fenomene meteo extreme“, subliniză Roxana Bojariu, așteptându-se ca în următoarea perioadă fenomenele meteo să ajungă și peste România.
Meteorologii declară că, în această lună, în zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în lunca Dunării mediile de temperatură se situează între 6 şi 8ºC. În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6ºC. În Transilvania, Bucovina şi în Subcarpaţii Moldovei, temperatura medie variază între 2 şi 4ºC. În zona montană joasă şi în depresiunile intramontane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între -2 şi 2ºC, iar în zona montană înaltă (peste 1500 m) aceste valori coboară sub -4 … – 2ºC.
Sursa: Stirilekanald.ro, Administrația Națională de Meteorologie