Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și ministrul interimar al Educației, a participat, astăzi, la „EduPro Summit #1 – Educate for future”, conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, Ambasada Republicii Federale Germania la București, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.

Rovana Plumb
La eveniment au participat și Excelența Sa domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România și domnul Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director AHK România. Evenimentul promovează învățământul profesional dual pe model german ca alternativă la învățământul clasic.
În discurs, doamna ministru Plumb a arătat că Guvernul României susține învățământul dual profesional din perspectiva finanțării prin proiecte din fonduri europene și a prezentat măsurile de finanțare care vizează îmbunătățirea acestui tip de învățământ.
În acest scop, în ultimele două săptămâni au fost semnate două contracte de finanțare, în valoare totală de 114 milioane euro. Ambele proiecte sunt finanțate din Programul Operaționale Capital Uman.
Astfel, prin programul Bursa Profesională, 80.132 de elevi din clasele IX-XI din învățământul profesional, inclusiv învățământul dual, vor fi stimulați să-și continue studiile cu burse acordate din fonduri europene. 20% dintre elevii care vor primi burse vor fi din mediul rural. Bursa, în valoare de 200 lei, se plătește tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinților lor, dar în anumite condiții de frecvență la ore.
Suma alocată programului este de 83 milioane euro. Mai multe informații sunt disponibile aici: http://bit.ly/2NAIccB.
Programul „Bani de liceu”, cu o valoare de 31 milioane euro, va permite susținerea și continuarea acestui program și va acoperi cheltuielile realizate/estimate de statul român pentru perioada anilor școlari 2015-2019 pentru acest tip de sprijin. Astfel, începând cu acest an școlar, fiecare beneficiar al programului „Bani de liceu” va primi 250 lei/lună, față de 180 lei/lună, cât primea înainte, pe întreaga durata a cursurilor. Detalii suplimentare despre acest program sunt publicate aici: https://bit.ly/2P0nXJY.
Tot prin Programul Operațional Capital Uman vor fi alocate fonduri de 63,72 milioane euro pentru creșterea calității învăţământului profesional şi tehnic românesc.
Concret, vor fi finanțate activități de creștere a calității învăţământului profesional şi tehnic și de adaptare a ofertei educaționale la cererea de calificări şi competenţe de pe piaţa muncii. În acest scop, vor fi formați profesorii din învățământul profesional şi întreg personalul implicat în formarea elevilor. De asemenea, partenerii economici vor fi stimulați financiar, prin subvenții, să se implice în formarea profesională iniţială. Vor fi puse la punct mecanisme de monitorizare a inserţiei profesionale a absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic.
Mai mult detalii despre ghid sunt disponibile aici: https://bit.ly/2OBvVsT.
În contextul implementării obiectivelor Strategiei Europa 2020, dezvoltarea unui sistem de educație și formare profesională atractiv, competitiv și relevant pentru cerințele pieței muncii a reprezentat, în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Educației Naționale.
Creșterea în fiecare an a numărului de elevi școlarizați prin învățământul profesional, de la 11.368 elevi în anul școlar 2012 – 2013, la 84.958 de elevi în anul școlar 2018 – 2019, demonstrează interesul tot mai mare al elevilor și al operatorilor economici pentru acest traseu de educație și formare profesională.
Și învățământul dual a înregistrat o dezvoltare importantă. Pentru anul școlar 2018-2019 învățământul dual este organizat în 128 școli (dublu față de anul trecut), cu un total de 4.244 elevi, pentru care au fost încheiate contracte de parteneriat cu 297 operatori economici.