Extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru activitățile catering constituie o măsură de natură a contribui în mod esențial la reducerea evaziunii fiscale, în primul rând, dar și la crearea unui climat competitiv adecvat în acest domeniu.
Astfel, începând de astăzi, 1 noiembrie 2018, potrivit modificărilor aduse articolului 291, aliniatul 3 din Codul fiscal prin Ordonanța de urgență nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin introducerea literei e, cota redusă de 5% se aplică și asupra bazei de impozitare pentru serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10, adică cea la halbă.
Pe de altă parte, prin Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, legiuitorul face o precizare extrem de importantă, care face diferența aplicării cotei de 5 sau 9%: „furnizarea de produse alimentare și/sau de băuturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fără, dar fără vreun alt serviciu conex, nu se consideră a fi servicii de restaurant sau catering”. Serviciile conexe fac referire, bineînțeles, la folosirea veselei restaurantului, a mobilerului, a serviciilor de servire ale ospătarilor ș.a.m.d.
Concluzionăm, așadar, că, în condițiile în care clientul consumă meniul în incinta restaurantului/cantinei/sălii de mese, TVA aplicată va fi de 5%, iar în cazul în care acesta o solicită la pachet sau la domiciliu, furnizorul va aplica o cotă de 9%.