Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a dat publicității rezultatele selecției de proiecte de traduceri literare finanțate în anul 2018.
5 edituri din România au depus proiecte cu o durată de cel mult 2 ani, dintre care 4 vor fi finanțate:

- Editura Minerva – proiectul A Literary Feast in Europe: 10 Contemporary Writers in Romanian Translation
- Editura Aramis – proiectul Aramis Romania Reads with Europe
- Editura Darclée – proiectul Women Love with Their Soul: Five EUPL Award-winning Feminine Narrative Voices Speaking about Love, Love Stories and Life
- Grupul Editorial ART – proiectul Human Saga – Identity and Fusion through European Literature
Țara noastră se situează pe poziția a doua, la egalitate cu Bulgaria, Macedonia și Marea Britanie, ca număr de proiecte de cel mult 2 ani finanțate (4), fiind depășită doar de Serbia (5). Din 32 de țări, România are a doua rată de succes a proiectelor depuse (80%), după cea a Sloveniei (100%).
Totalul granturilor acordate editurilor din România în această rundă de selecție este de 180.180,01 €, iar rezultatele complete ale licitației sunt disponibile pe site-ul EACEA.
Programul Europa Creativă finanțează traducerea, publicarea, distribuirea și promovarea la nivel european a operelor de ficțiune cu o valoare literară ridicată, indiferent de genul literar (romane, nuvele, povestiri, piese de teatru, poezii, benzi desenate, cărți de ficțiune pentru copii etc.).
De la începutul programului și până în prezent, 264 de proiecte editoriale au primit finanțare la nivel european.
În afară de cele 4 proiecte selectate la această rundă, România figurează cu încă o selecție în 2014, când Grupul Editorial ART a mai primit sprijin pentru traducerea, tipărirea și promovarea unui pachet de 5 opere de ficțiune în cadrul proiectului A Journey through the Literary Europe.
Surse: europa-creativa.eu si cultura.ro.