O migrenă este mai mult decât o simplă durere de cap, aceasta implicând dureri de cap puternice, uneori doar pe o parte a capului. Migrena este o afecțiune neurologică cu o gamă largă de simptome, care includ turbulări vizuale, greață, vărsături, amețeli, sensibilitate la lumină, care pot dura câteva ore, uneori chiar și zile.
Migrenele pot afecta bărbații, femile și copiii, dar nu în aceiași măsură. Sexul feminin suferă cele mai multe și mai puternice migrene. Aproximativ 25% dintre „victime“ experimentează tulburări senzoriale, precum și furnicături și amorțeală la mâini și față. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, migrenele apar la unul din șapte adulți la nivel global. Femeile tinere suferă mai multe migrene în momentul în care are așteptări la locul de muncă sau acasă, în timp ce băieții au mai multe migrene în timpul pubertății. În cazul femeilor, acastă afecțiune se diminuează după menopauză.
„Feminitatea migrenei este inveitabilă. Totul e adevărat. Migrena afectează în mod disproporționat femeile“, declară Elizabeth Loder, profesor de neurologie la Școala Medicală de la Harvard. De asemenea, migrenele cresc riscul unui accident vascular cerebral la femei, mai ales dacă acestea fumează și utilizează medicamente contraceptive.
„Nu avem un răspuns pentru motivul pentru care migrenele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați, dar acestea sunt mai susceptibile la orice stare de durere decât bărbații“, mai spune Janine Clayton, șeful Biroului de Cercetare pentru Sănătatea Femeilor la Inistitului Național de Sănătate din USA.
Majoritatea experiților au ajuns la concluzia că hormonii femeilor sunt o influență majoră asupra migrenelor, mai ales când acestea se află în perioada menstruației, cele mai multe atacuri făcându-și prezența cu câteva zile înainte sau după menstruație.
Sursa: The Washington Post