Un raport prezentat de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) din cadrul ONU arată că oamenii dispun de o perioadă mai scurtă pentru prevenirea efectelor dramatice ale schimbărilor climatice.
După ce acest raport a fost prezentat, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord de diminuare a emisiilor de dioxid de carbon, în timp ce România încearcă să facă faţă noilor fenomene meteorologice extreme şi a limitării emisiilor, măsură impusă de UE.
Raportul experților în evoluția cliemi cuprinde 6.000 de referințe științifice care arată că cele mai puternice efecte ale schimbărilor climatice ar putea fi resimţite şi la un nivel mai redus al creşterii temperaturilor decât cel impus de Acordul de la Paris, de 2 grade Celsius. Omenirea are mult mai puţin timp la dispoziţie pentru prevenirea unui dezastru natural, relateaza Descopera.ro.
Limita de 2 grade Celsius a fost considerată punctul maxim al producerii celor mai puternice efecte ale schimbărilor climatice, inclusiv distrugerea în masă a recifurilor de corali, ori producerea incendiilor vegetale. Însă, conform noului raport, atingerea limitei de 1,5 grade Celsius peste nivelul pre-industrial poate produce aceleaşi efecte asupra planetei. „1,5 grade reprezintă noile 2 grade Celsius”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv al Greenpeace International.