În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei Holocaustului.
În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autoritățile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, incluzând: conferințe, seminarii, lansări de carte, spectacole, concursuri școlare etc.
Printre instituțiile implicate în coordonarea activităților de comemorare a Zilei Holocaustului amintim: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Federația Comunităților Evreiești din România.
Menționăm că în perioada martie 2016-martie 2017 România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului/ IHRA și a susținut adoptarea definiției de lucru a antisemitismului în cadrul organizației. În luna iunie 2018, la doi ani de la adoptarea definiției, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, care definește antisemitismul în termenii utilizați în definiția IHRA și incriminează distribuirea și promovarea de materiale cu un conținut antisemit, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine antisemite. Adoptarea acestei legi este expresia angajamentului României în lupta împotriva antisemitismului, a infracțiunilor cu motiv de ură și a oricăror manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță.