Deși se scrie foarte mult despre supraconsum și poluare, oamenii refuză, parcă, să fie mai atenți și mai responsabili față de natura care ne înconjoară și miliarde de recipiente de apă și băuturi carbogazoase, dopuri și alte tipuri de containere din plastic aruncate ajung, astfel, în pământ și în ape în fiecare an.
Această neglijență a ajuns să fie nu doar periculoasă pentru speciile de animale, plante sau păsări, ci și pentru noi, oamenii.
Cea mai întâlnită formă de poluare este cea provenită de la consumul exagerat al produselor de unică folosință, pe care oamenii le utilizează și le aruncă în mai puțin de un an de la fabricarea acestora. Materialele plastice eliberează chimicale dăunătoare solului, care ajung în pânza freatică, afectând toate speciile care consumă această apă.
Conform Programului pentru mediu al Organizației Națiunilor Unite, consumul de produse din plastic a crescut neîncetat în ultimii 50 de ani, ajungând de la 5,5 milioane de tone în anii ’50 la 110 milioane de tone în 2009.
De asemenea, agenția guvernamentală de protecție a mediului din SUA (EPA) vorbește de o creștere a procentajului de plastic din gunoiul municipal de la 1% în anii ’60 la mai mult de 12% în 2011.
În Arad putem observa, peste tot, recipiente din plastic, sub diferite forme, aruncate pe jos, dar ne-a atras atenția în mod deosebit o stică care a fost „înghițită“ de un copac, într-o pădure din județ: