500 de oameni din România și Serbia s-au bucurat împreună de sărbatătoarea Zilei Cooperării Europene 2018

De în Comunicate de presă Naționale share share share share share share share share share share share share share share share share share share

Români și sârbi, parteneri de proiecte, locuitori ai Orașului Oravița, reprezentanți ai corpului consular, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Ministerului Integrării Europene din Serbia și ai autorităților publice locale s-au întâlnit joi, 20 septembrie 2018, pentru a sărbători Ziua Cooperării Europene în zona de graniță dintre România și Serbia.

Dacă în anii precedenți această sărbătoare a cooperării transfrontaliere româno-sârbe a avut un puternic caracter cultural, de această dată, am ales să ne bucurăm împreună prin împădurirea parcului situat în strada Zona Gării, lângă Școala Gimnazială „Romul Ladea” din Oravița, o activitate de revalorificare a parcurilor urbane și de conștientizare a populației cu privire la importanța protejării mediului înconjurător.

Astfel, peste 500 de participanți de toate vârstele au ales să petreacă câteva ore împreună, plantând 34 de copaci care să fie lăsați moștenire generațiilor următoare, în fapt un simbol al celor 34 de proiecte româno-sârbe finanțate de Uniunea Europeană în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia. Copiii și tineri care au participat la această sărbătoare au avut șansa să asiste la nașterea unui nou spațiu verde în oraș, au colorat asfaltul trotuarelor cu poveștile copilăriei și au fost răsplătiți cu dulciuri, baloane colorate și alte materiale promoționale.

* * *

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia continuă finanțarea proiectelor de cooperare transfrontalieră în zona de graniță româno-sârbă pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asistență pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state. Programul a fost aprobat de Comisia Europeană pe 6 august 2015.

Primul apel pentru propuneri de proiecte care a inclus și apelul pentru proiecte strategice a fost lansat în 15 septembrie 2015 iar bugetul alocat acestui apel a fost de 27,9 milioane euro IPA, la care s-a adăugat 22,5 mil. Euro IPA, bugetul alocat pentru propunerile de proiecte strategice. Până în prezent au fost contractate 32 de proiecte normale și cele 2 proiecte strategice în valoare de aproximativ 46,8 milioane Euro (fonduri IPA); Lansarea celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte a avut loc la data de 27 noiembrie 2017. Bugetul alocat este de 20,2 milioane Euro (fonduri IPA). Au fost depuse 176 de propuneri de proiecte și în prezent sunt în curs de evaluare.

Aria eligibilă a Programului este constituită din județele Timiș, Caraș Severin și Mehedinți (din România) și districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndeplinește în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), Autoritatea Națională fiind stabilită în cadrul Ministerului Integrării Europene – Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat la Timişoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de către Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi din România.

Gazeta Locală vă oferă, integral, conținutul comunicatului de presă, așa cum a fost transmis de către instituția/organizația emitentă și nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile publicate. Gazeta locală își rezervă dreptul de a selecta publicarea comunicatelor și de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

  Înscrie-te  
Notificarea de la
Postări recomandate